iPhone14

Дизајн новог iPhone 14 је прилично контроверзна ствар. С једне стране, Apple паметни телефони су увек изгледали веома препознатљиво. Чак и ако не видите лого компаније Apple, у већини случајева - чак и спреда, чак и са задње стране - у њима можете препознати iPhone. Међутим, са друге стране, већ дуги низ година није дошло до значајних промена у њиховом дизајну. Ако је облик предмета још увек пролазио кроз неке промене, онда се предња табла са урезом za Face ID није променила већ пету годину. Изгледа, Cupertino је испланирао неке промене.

Изгледа да је то истина. iPhone 14 ће коначно изгубити шишке којих није успео да се реши од 2017. године. О томе је независно извештавало неколико поузданих извора: Марк Гурман из Bloomberg, који задовољава репутацију публикације, Ming-Chi Kuo из TF International Securities, који формира извештаје за инвеститоре и има приступ Apple добављачима, као и инсајдер @dylandkt, који је више пута потврдио висок ниво свести о свему што се тиче тек објављених нових производа компаније из Cupertina.

Šta će biti iPhone 14

iPhone 14 design notch

Ако су ове информације тачне, почев од ове године, нови iPhone уређаји ће бити објављени у ажурираном дизајну, што ће барем утицати на предњи панел. Сада, уместо карактеристичног визира на који смо већ навикли, екран iPhone-а 14 ће бити нарушен само острвским обликом у облику капсуле.

То неће бити округли исечак као код модерних Android паметни телефони. Ипак, Face ID заузима више простора од обичне фронталне камере, и они је неће напустити. Због тога је Apple донео јаку одлуку да додатно смањи величину сензора за препознавање лица и изгради их испод екрана.

Звучи кул. У почетку су се раније многи бринули да би Apple могао да напусти Face ID у корист Touch ID-а испод екрана, само да би се решио уреза на екрану. И, с обзиром на то да сада дизајн у компанији не води Џони Ајв, већ други мање принципијелни људи - вероватноћа да ће се то десити је прилично велика.

На крају свега, ти људи су били ти који су донели старе и већ заборављене конекторе у MacBook Pro 2021, жртвујући дизајн. Зашто онда не вратите Touch ID, нарочито у новом облику. Штавише, ово ће екран новог иПхоне-а учинити потпуно симетричним и без мана.

Дизајн iPhone-а 14

Међутим, не могу сви Ајфони нове генерације да добију редизајн за Face ID. Према @dylandkt, могуће је да ће визир и даље остати у основним моделима, а само Pro линија ће добити нови дизајн сензора за препознавање лица. Ево шта он сам има да каже о томе:

Могу да потврдим информацију о предњој камери професионалних модела iPhone-а 14 у облику острва. Хардверски сензори одговорни за препознавање лица налазиће се испод дисплеја. Колико ја знам, ово неће утицати на безбедност и квалитет Face ID-а. 

Да ли је то добра ствар? Па, очигледно, чисто козметичка промена ће наићи на изузетно позитивне реакције. Ипак, нека врста надоградње у дизајну је важна прекретница за све кориснике. Штавише, исечци са острва ће заобићи мање простора, што значи да ће оставити више простора слободним, што ће омогућити Apple-у да врати све важне иконе у статусном менију.

Са друге стране, још увек не знамо тачно које ће величине овај исечак имати. На крају, Apple ће морати да се уклопи у овај простор неколико сензора одједном, који сада заузимају око два центиметра дужине. Наравно, могуће је да ће само 3Д камера остати видљива, а остали сензори ће бити стављени под матрицу. Али некако не могу да верујем у успех овог подухвата.

Већ имамо пред очима неколико примера када су произвођачи покушали да сакрију камеру испод екрана. Ништа добро није из тога изашло из два разлога. Прво, таква камера је још увек видљива, а ако не знате о чему се ради, можете да размишљате о неисправности екрана. И друго, снимак такве камере много је гори него обично.

 

 

 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона. Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године, од 2011 уредник, власник истог.