CyberSecurity

Одговор на ово важно питање за кориснике iPhone можете прочитати у наставку.

Међу корисницима iPhone-а постоји широко распрострањено мишљење да на Apple-овим паметним телефонима нема вируса. Главни разлог популарности овог мишљења је одсуство притужби власника iPhone-а на вирусе, као резултат злонамерних акција које краду новац или успоравају уређај. Али да ли стварно нема вируса за iPhone? На ово питање су одговорили стручњаци из истраживачке компаније Cybereason.

Званичан одговор стручњака компаније Cybereason, потврђен је тестирањем десетина хиљада потенцијално опасних iOS апликација: постоје вируси за iPhone, али обични корисници не морају да брину да ће заразити своје паметне телефоне.

Чак и чињеница да Apple пажљиво проверава апликације и игре које програмери додају у App Store. iOS има моћан вишеслојни безбедносни систем. То не дозвољава хакерима да креирају апликације помоћу којих могу извршити масовне нападе. Без приступа iOS језгру, а најчешће без физичког приступа самом iPhone-у, све такве апликације вируса су бескорисне. Језгро iOS-а је затворено слојевима заштите, који се не могу разбити једноставним покретањем апликације на самом уређају.

Али да ли вируси за iPhone и даље постоје? Да, постоје напредне виралне апликације за iPhone, које су креиране по налогу специјалних служби разних земаља, нагласила је Cybereason. Уз помоћ таквих вируса заражени су iPhone уређаји одређених корисника, за које су специјалне службе заинтересоване да шпијунирају.

Ови алати се не користе против обичних iPhone корисника. Не могу, јер да се зарази паметни телефон мора да му се физички приступи.

Што се тиче лажних апликација, постоји много таквих на iPhone-у, кажу стручњаци. У последње време, нарочито су присутне злонамерне апликације које праве плаћену претплату на iPhone-у без експлицитне потврде корисника.

Дословно, крајем 2018. године, појавила се „мини-епидемија“ злонамерних апликација у App Store-у , које су преваром отеле велике количине новца од корисника. Затражили би од жртава да стављају прст на Touch ID скенер отиска прста, наводно ради анализе тела, али је у ствари било потребно потврдити скупу претплату апликације.

Apple се редовно бори са таквим злонамерним апликацијама. Након сензационалног случаја крајем 2018. године, компанија је ојачала заштиту корисника од таквих апликација, а такође је тражила да програмери експлицитно кажу корисницима о свим условима плаћених претплата.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)