NFC

Према извештају објављеном у петак, Apple планира отварање НФЦ чипа на iPhone-у неким произвођачима треће стране са објављивањем iOS-а 12. Apple је први пут додао чип НФЦ на Apple iPhone 6 и Apple iPhone 6 Plus, тако да телефони могу да комуницирају са ПОС уређајима за Apple Pay. Али отварањем НФЦ чипа, Apple ће моћи додати више могућности за НФЦ, осим што ће корисницима омогућити плаћање за куповину путем телефона.

Apple жели да корисници iPhone-а буду у могућности да користе своје телефоне да би отворили хотелске собе или као транзитну картицу која би омогућила корисницима да се укрцају у метро, аутобус или путнички воз само коришћењем телефона. У Великој Британији, коришћење телефона као транзитне картице је већ могуће, док чип унутар iPhone уређаја направљен од 2016. године омогућава уређају да ради исту ствар у Јапану. Иако неки хотели тренутно дозвољавају да се iPhone користи за откључавање собе, то се тренутно постиже коришћењем Bluetooth LE сигнала, који није толико сигуран као НФЦ.

Нејасно је да ли ће Apple додати неопходне АПИ-е својим СДК-а за било којег програмера или ће компанија ограничити нове могућности одређеним партнерима преко самог НФЦ чипа. О томе би требало више да чујемо када Apple открије iOS 12 на WWDC 2018.

 

Допада ти се чланак? Лајкуј или подели са пријатељима! 

О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог. Шта ради у слободно време? Ужива у Епл иУређајима. :)