iPhone5s

Ветеран који и данас управља рутинским задацима као и пре седам година.

У ери iPhone 12 и Samsung Galaxy S20 модели попут iPhone 5S могу изгледати неизбежно застарели. Али да ли је заиста тако? Представљен 10. септембра 2013. године, први Apple-ов паметни телефон који подржава скенер отиска прста и успорени видео снимак био је веома популаран. Какав је осећај данас? Поделимо искуство коришћења.

Изглед, дизајн и ергономија

Изненађујуће, када узмете iPhone 5S у руке 2020. године, не осећате се као да имате пред собом стари и безнадежно застарели телефон. Сасвим супротно. Да ли изгледа јефтино? Наравно да не. Испред вас је чврсто, монолитно алуминијумско кућиште која и даље изгледа моћно.

Звучаће чудно, али чак и нови iPhone 12 мини, који кошта $ 700 делује „јефтино“ од iPhone 5S, иако су уређаји објављени у размаку од седам година. Генерално, ако обратите пажњу на промену дизајна у iPhone-у 12 према оштријим угловима, нови водећи модели понављају обрисе само „пете“ серије iPhone-a. Због тога се iPhone 12 мини и iPhone 5S осећају слично. Ово је први пут у шест година да се компанија помакла од „заобљеног“ дизајна својих паметних телефона. Због тога петица изгледа тако добро и сада.

Да ли је удобан?

На ергономији се вреди задржати детаљније. Чињеница је да се сада догађа ера ВЕЛИКИХ паметних телефона. Са дијагоналом од 6,7 инча, тешко да ћете некога изненадити. У позадини таквих димензија, екран од 4 инча iPhone 5S делује готово сићушно. Чак и у поређењу са шестицама (које су 4,7 инча), 5S делује много мање.

Ако сте барем неколико недеља шетали са iPhone уређајима већим од 5S, можда ћете се осећати скучено. Наравно, на таквом екрану се приказује мање информација. Елементи интерфејса на веб страницама су, према томе, такође мањи. Тамо где је све лако прочитати и кликнути на другим уређајима, морате повећати на iPhone 5S.

Наравно, на таквом екрану је и мања икона. Дакле, морате да уштедите простор на радној површини или све сортирате у директоријуме.

Лакше је притиснути погрешан смер, а и људима са великим длановима једноставно је немогуће користити такав iPhone, поготово ако је рука навикла на велике уређаје. Куцање на тастатури је такође проблематично. Чак и у поређењу са iPhone-ом 6, растојање између слова је мање и прст лако могу промаши жељено слово. Треба да се навикнете.

Како функционише?

Најважнија ствар су перформансе. Практично искуство коришћења 5S у 2020.   години показало је да се паметни телефон може користити. Укратко, уређај ради глатко, али полако, старачки. Наравно, А7 чип не треба ни стављати поред најновијих верзија iPhone 12, а седмогодишња разлика говори сама за себе.

Тренутно је на паметном телефону инсталиран iOS 12.4.9. Шта је са перформансама паметног телефона? Нису тако савршено, али можете да користите уређај.  Наравно, ако волите да користите апликације које захтевају ресурсе, iPhone 5S може да се угуши таквим задацима. Али ако говоримо о обичном сурфовању Интернетом, музиком и другим свакодневним задацима, овај уређај одлично ради чак и 2020. године.

Apple програмери, знају како да оптимизују систем. Главни мени и даље има врло глатке покрете. Практично нема микрофриза, као ни трзање слике. Анимације раде савршено, немате ни осећај да имате паметни телефон од пре седам година. Али учитавање апликација траје дуго. Када узмете iPhone 5S у руку, морате бити стрпљиви. Између клика на апликацију и њеног покретања може проћи до 5-10 секунди, и то је много. Инстаграм се отвара за око десетак секунди, неке апликације и дуже, али навикнете се на такве ствари.

У овом уређају и даље можете снимати квалитетне фотографије и звук. Када је добро благословљен, 5S ствара запањујуће слике, чак и 2020. године. Исто важи и за квалитет звука. Довољно је отићи на концерт и снимити наступ бенда да бисте схватили да у iPhone 5S ништа неће сиктати и пуцкетати као код сличних Андроид уређаја који дају ужасан звук.

Снага?

За шест година рада iPhone 5S је пао небројено пута. Неколико десетина падова, у распону од мале висине од 50 цм и завршавајући се људском висином. Субјект је пао на земљу, плочице, асфалт, дрвени под, ламинат, паркет. И до сада му се ништа није догодило. Уређај никада није поправљан.

Изгледи?

Нажалост, нису добри. Apple је престао да подржава iOS ажурирања за овај уређај пре годину дана. Да ли ово чини iPhone 5S „мртвим“ паметним телефоном? Нимало. Нарочито узимајући у обзир цену уређаја. Сада се може наћи od 30-80 еура доброг изгледа, чак и вакум паковања.

Ово је исти iPhone који можете узети у једној од продавница у вашем тржном центру. И што је најзанимљивије, даје исти осећај као и водећа верзија. Захваљујући Apple-овим конзервативним смерницама за дизајн оперативног система. Када држите iPhone 5S и неки iPhone 11 испред себе, видите исто. Добијате исте емоције које Apple уређај може да пружи свом власнику: предиван дизајн икона, несметан рад апликација, укупна естетика и ако могу тако рећи, корпоративни идентитет уређаја компаније Купертино. И то је сјајно.

Да, ако сте власник старијег iPhone-а 6 и новијих верзија, коришћење iPhone 5S вероватно вам неће пружити естетско задовољство. Али ако сте били власник Андроид уређаја и желите да пређете у кампApple, чак и iPhone 5S може да вас изненади прилично добро.

 

          О Аутору...


Goran

Горан је постао заљубљеник Епл иУређаја 2007 куповином аЈфона прве генерације. Од тада редовно прати сва дешавања везана за Епл, као и то да није пропустио ни једну верзију аЈфона (стиже нова генерација). Један је од оснивача блога ајфон.рс 2009 године а од 2011 уредник, власник истог.